AJURVEDA – TRADICIONALNA INDIJSKA MEDICINA

Ajurveda človeka vedno obravnava individualno in celostno – upošteva telesno, mentalno, čustveno in duhovno razsežnost posameznika v dani situaciji.

Ajurvedska medicina predstavlja le delček vedenj, znanj in modrosti starodavnega indijskega izročila, ki se je ohranil do današnjega časa. Tradicionalno indijsko zdravilstvo zanima človek kot celota, ki ni ločena od svojega okolja. Temelji na spoznanjih, da je človek ustvarjen po podobi vesolja, iz istih elementov in sil. Zato človeka vedno gleda celostno – upošteva telesno, mentalno, čustveno in duhovno razsežnost.

Ajurvedo lahko imenujemo tudi »znanost o življenju«. Njen poudarek je na preventivi, rehabilitaciji in končno na zdravljenju. Pravzaprav gre za napotke za ustvarjanje in vzdrževanje ravnovesja med naravo in človekom. Osnova za posameznika je primeren ritem in prehrana v skladu z naravo.

Ena njenih najbolj znanih značilnosti je upoštevanje 5 elementov (eter, zrak, ogenj, voda, zemlja), ob tem pa še 6 okusov (sladko, kislo, slano, pekoče, grenko, trpko) in prepoznavanje različnih konstitucijskih tipov posameznikov ter treh tako imenovanih doš (vata, pitta, kapha). 

Zdravje je stanje celostne uravnoteženosti človeškega organizma. Izhaja iz posameznika, iz njegovih osnovnih značilnosti, s katerimi se rodi. Nanj vplivajo različni dejavniki in razmerje med posameznimi došami se lahko spreminja. Presežke in primanjkljaje lahko uravnovešamo s prehrano in načinom življenja. Vse prepogosto pa se dogaja, da se človek s hrano in načinom življenja bolj slabi kot krepi. 
Telo ima močne samoregulativne mehanizme in se lahko po spremembi, pretresu, akutni situaciji hitro vrne nazaj v svojo osnovno stabilnost. Če sprememba traja predolgo, pride do izgube samodejnega vračanja v središče, s čimer se poruši stabilnost posameznika. 

Pomembna značilnost je tudi, da s stališča ajurvede nobena bolezen ne obstaja le v duhu ali le v telesu. In če k temu dodamo še medsebojne vplive, ki jih imamo drug na drugega, stavek, ki ga zagovarja ajurveda, niti ne zveni več nenavadno: »Pusti otroka, zdravi starše.«


Med ajurvedskimi terapijami upoštevam in uporabljam:

RITEM
Razporejanje dnevne rutine glede na letne čase in obdobje življenja.

HRANO KOT ZDRAVILO
Primerna prehrana je v skladu z naravo. Vsaka hrana ima svojo individualnost in bolj, kot je naravna, neobdelana, divja, bolj je ta individualnost jasno izražena in nas lahko podpre. Če hrano namensko uporabljamo kot zdravilo, moramo upoštevati tudi njen okus, energijo, prebavni učinek, posebne energijske in subtilne učinke. Po ajurvedi hrana in pijača na nas vplivata enako močno kot čustva, misli, barve in zvoki. 

TERAPIJO Z MANTRAMI
Izhaja iz vibracijske kvalitete zvoka pri izgovarjanju različnih zlogov, ki vplivajo na centre telesa, tkivo, področja psihe in telesa. Pri uporabi mantre se prana, ki potuje z dihom, še dodatno obogati z zlogom, ki se ga izgovori ali zapoje. Da bi dosegle namen, jih je treba izgovarjati v stanju umirjenega in osredotočenega uma, 108 krat v enem krogu.

TERAPIJO Z BARVAMI
Izhaja iz tega, da je 7 barv mavrice povezanih s 7 tkivi, 7 centri in 7 došami.

AROMATERAPIJO
Izhaja iz energije vonjav, ki preko prana vate subtilno delujejo na naš celotni psihosomatski sistem.

UPORABO KOVIN IN KRISTALOTERAPIJO
Neorganski ioni kovin so lahko del zdravljenja v ajurvedi, predvsem z uporabo kuhinjske posode iz različnih kovin.

JOGO (Atma Kriya Yoga, Babaji Surya NamaskarBhagavad-gitaOm Chanting)
Na zahodu pod tem imenom najpogosteje razumemo izbor za posameznika primernih telesnih vaj (asan), vendar se pod to besedo skriva mnogo več. Joga v širšem pomenu označuje različne prakse, ki vodijo k združitvi posameznikovega bistva (Atme) z Božanskim.

TERAPIJO Z MEDITACIJSKIMI TEHNIKAMI IN PRANAJAMO 
Meditacija se uporablja kot subtilni zdravilni pristop.