AROMATERAPIJA

Zaradi svoje izjemne učinkovitosti in načina delovanja eterična olja ne uporabljajte prepogosto, saj delujejo tudi na nevidnih, energijskih ravneh. Zato naj bodo le zlata rezerva. 

Z uporabo eteričnih olj se poglobljeno ukvarja aromaterapija. Aromaterapija je kakršenkoli način uporabe eteričnega olja, ki koristi posamezniku. Eterična olja so dišeče in koncentrirane lahkohlapljive tekočine, pridobljene iz različnih delov rastlin. Že od nekdaj so se uporabljala za zdravljenje bolezni, izboljšanje psiho-fizičnega stanja, blažitev stresa in napetosti, širjenje sposobnosti zaznavanja in prehajanje v trans. Ker je uporaba eteričnih olj za nepoučenega lahko tudi nevarna, vam svetujem, da jih začnete uporabljati postopoma in se posvetujete s strokovnjakom ali pa se podrobno poučite o njihovi uporabi. 

Eterična olja na posameznika vplivajo celostno in delujejo na:
– telesno (fizično) raven, kjer lahko spreminjajo stanja, vezana na telo
– čustveno (emocionalno) raven, kjer vplivajo na čustva, občutke in razpoloženja
– mentalno raven, kjer vplivajo na misli, sposobnost učenja in koncentracije ter razmišljanje
– duhovno raven, kjer nas lahko popeljejo bliže spoznanjem o svojem bistvu, prečiščujejo energijsko polje in nas povezujejo z Božanskim 

Večina eteričnih olj ni primerna za zaužitje, tista, ki so, pa morajo biti izjemno visoke kakovosti in prečiščenosti. Skoraj nikoli jih ne nanašamo na kožo nerazredčena, saj nekatera povzročajo velike težave ob stiku s kožo in sluznicami. Marsikatero olje ni primerno za uporabo pri otrocih; tudi nosečnicam se na splošno odsvetuje uporaba eteričnih olj oziroma velika previdnost. Izrednega pomena je njihova kakovost. Poleg načina pridelave in predelave je pomembno tudi shranjevanje. Kakovostnejše olje boste imeli, več si lahko obetate od njega. Sintetična eterična olja in olja nizke kakovosti so popolnoma brez vrednosti za vsakogar, ki ga zanima zdravilna vrednost eteričnih olj. 

Eterična olja so močni koncentrati osnovne esence aromatičnih rastlin, zato je potrebno z njimi ravnati previdno in slediti splošnim priporočilom ter navodilom na etiketi stekleničke. Treba je upoštevati priporočeno število kapljic. Že če uporabimo nekaj kapljic preveč, lahko izničimo blagodejno učinkovanje eteričnih olj in izzovemo nasprotno reakcijo. Eterična olja se doma najpogosteje uporabljajo predvsem za masažo in inhalacijo. (Lahko se jih uporabi tudi za kopeli, vendar sem sama pristaš kopeli, ki so pripravljene z zelišči. Zeliščne kopeli so brez stranskih učinkov, enostavne za pripravo in zelo učinkovite, še posebej ko gre za dojenčke, otroke in nosečnice.) 

Eterična olja lahko uporabljamo:

– kot dodatek k masažnim oljem (zelo pomembne so pravilne in primerne koncentracije za posamezno starostno skupino)
– za odišavljanje prostorov
– za čiščenje prostorov
– v kozmetiki
– za razkuževanje
– za zdravljenje
– kot dodatek h kopelim
Nekatera čista organska olja lahko uporabljamo tudi za začinjanje hrane, sladic, napitkov ipd.

Pri izbiri eteričnega olja upoštevajte lastno intuicijo, saj eterična olja prinašajo tudi sporočila naši duši. In če te energije eteričnega olja preko informacije zbudijo naše še nerazrešene težave, lahko pride do odklonilnega učinka. V takem primeru bi potrebovali posvet in morda terapijo s strokovnjakom (Razreševanje vzrokov), ki lahko ugotovi, katere vzorce in načine mišljenja vam to eterično olje budi.

Eterična olja so primerna tudi za dojenčke, vendar je pri njih zaradi že naravno višje občutljivosti izredno pomembno število kapljic in še toliko bolj kakovost olja. Kot celostna družinska svetovalka imam kar nekaj izkušenj z otroki in prepričana sem, da je najbolje, da so eterična olja zaradi svoje izjemne učinkovitosti in načina delovanja zlata rezerva, predvsem zato, ker delujejo tudi na nevidnih, energijskih ravneh. Dojenčki in otroci se zaradi enostavnosti poteka bolezni najpogosteje zelo dobro odzivajo na blažje pristope in ne potrebujejo tako močne podpore. Vsekakor pa odsvetujem njihovo prepogosto uporabo pri težavah z dihali ali za boljše spanje. Pri kompleksnejših ali kroničnih težavah uporaba zgolj eteričnih olj ne zadošča, saj je takrat toliko bolj potrebna sinergistična podpora celotnega organizma.


Nekaj nasvetov

Od eteričnih olj, ki imajo vsesplošen dobrodejni učinek in so primerna v nosečnosti tako v izparilniku kot za pripravo masažnega olja, bi izpostavila vrtnico, kamilico, koriander, rožni les, pačuli, sandalovino. Posežemo pa lahko tudi po janežu, komarčku, ožepku, limonski travi, rimski kumini in vseh citrusih. Za pospeševanje popadkov in pri rojstvu sta zelo blagodejna vrtnica in muškatna kadulja.  Eterična olja, ki jih najpogosteje svetujem pri otrocih, so v prvi vrsti kamilica in šele pri starejših otrocih tudi sivka, oboje za pomiritev in boljše spanje, vrtnica za harmonizacijo ter čajevec, timijan, evkaliptus in bor pri težavah z dihali. Nekaj kapljic vedno dodamo v vodo, ki jo po potrebi dolivamo. Število kapljic v izparilniku je močno odvisno od velikosti prostora – za manjši prostor uporabite do 3 kapljice, medtem ko za večjega lahko tudi do 5 kapljic. Pri oljih citrusov si lahko privoščite malce več, do 8 kapljic, vendar ne pozabite, da prinašajo svežino in bistrost. Če pripravite izparilnik zvečer, za lepše sanje, naj bo manjše število kapljic, tako da vonj ne bo prevladoval v sobi. Ne pozabite, da ostaja informacija eteričnega olja še nekaj časa v prostoru, tudi ko ga mi neposredno ne vohamo več.