HIDROTERAPIJA ALI TERAPIJA Z VODO

Zaobjema raznolike, individualno prilagojene postopke, ko z vodo kot nosilcem toplote ali mraza v organizmu sprožimo smiselne reakcije. 

Hidroterapija je podporni steber naravnega zdravilstva. To je naravna metoda, ki uporablja različne oblike vode (led, tekočo vodo, paro) različnih temperatur. Terapevtske lastnosti vode so že v starem veku uporabljali za očiščenje, poživitev in učvrstitev telesa ter za lajšanje bolečin.
Kolibe za potenje, kopeli, obloge, zdravilni vrelci, topli kamni, moksibustija, začimbe za notranjo uravnavanje temperature, vse te postopke uporablja klasično naravno zdravilstvo že od nekdaj. 

Vsi procesi se v telesu optimalno odvijajo le pri točno določeni temperaturi. Raziskave so pokazale, da je prevelik hlad v organizmu mnogo bolj destruktiven kot občasen akutni dvig temperature.

Povišanje ali znižanje temperature je znak, da se v telesu nekaj dogaja.

»Dajte mi moč, da ustvarim vročino, in pozdravil bom katerokoli bolezen.« − Hipokrat


V dolgi vrsti ljudi, ki so spoznavali in raziskovali učinke vode ter se naslanjali na naravno zdravljenje, je poleg Hipokrata vsekakor potrebno zapisati ime Paracelsusa, Priessnitza in Kneippa. V slovenskem prostoru načela ponovne vzpostavitve termičnega ravnovesja obravnava tudi metoda termoregulacije, ki jo je z znanostjo o gretju in hlajenju telesa razvila Irma Bembič.

Dobro je vedeti, kako podpreti in uravnovešati telesno toploto, saj je ta odraz našega energijskega stanja. Od nje je odvisna naša fizična stabilnost in posledično naše zdravje. Toplotna dinamika telesa je prva stvar, ki se poruši (še pred izraženo boleznijo) in zadnja, ki se stabilizira po naporih, stresu, bolezni. Če pravi čas in na pravi način podpremo toplotni sistem telesa, da ostane v svojem ravnovesju, se lahko izognemo marsikateremu zapletu in bolezenskemu stanju. 

Uravnovešanje telesne toplote okrepi organizem, dviguje njegovo odpornost ter tako vsesplošno krepi telesne moči, pomaga k boljšemu in hitrejšemu učinku zdravljenja, nudi podporo pri stabilizaciji organizma po prestanih akutnih fazah različnih obolenj, še posebej pa se izkaže učinkovito pri otrocih ter različnih težavah z dihali (kašelj, bronhitis, bronhiolitis, pljučnica …), vročinskih stanjih in zakisanosti telesa, kjer pa je izjemnega pomena prava kombinacija kopeli. 

Pri uporabi v preventivne namene kombinacija postopkov ni tako pomembna. Poznati morate le nekaj osnovnih toplotnih zakonitosti telesa in lahko eksperimentirate v praksi ter opazujete čudeže, ki jih prinaša voda.

Pri uporabi v kurativne namene je kombinacija postopkov ključna, zato s pomočjo vpogleda v biopolje otroka ali odraslega običajno na daljavo vodim in svetujem optimalno podporo z vodo z namenom stabilizacije in hitrejšega doseganja ravnovesja. Ukrepi delujejo kot katalizator že začetih procesov toplotne samoregulacije telesa. Sama izvedba je precej enostavna in hkrati izjemno učinkovita. Ker gre za različne kopeli in ker se tudi otroci običajno zelo radi kopajo in igrajo z vodo, je pristop s hidroterapijo zanje ne le preprost in učinkovit, temveč tudi zabaven. Vse, kar potrebujete za izvedbo, imate najverjetneje že doma: vodo, lavor, banjo, tuš, termometer, milo, limono. Manjka le še napotek, kaj je potrebno v dani situaciji storiti. 

Trajnejših rezultatov pa ne moremo pričakovati, če ob fizični podpori nismo odpravili tudi resničnega vzroka težave , ki se je pokazala na fizični ravni.