TRADICIONALNA KITAJSKA MEDICINA (TKM)

Dokler energije krožijo po pravih, božanskih načelih, je človek dobrega zdravja. Ob neravnovesjih nastopi bolezen.

TKM izvira iz taoizma. Stara je več kot 4.000 let in sodi med najstarejše medicinske sisteme na Kitajskem. Vključuje preventivo, diagnostiko in zdravljenje, ki se razlikujejo glede na metode. Vse upoštevajo vodilo, da duh vpliva na realnost in da je človek nedeljiva organska celota, sestavljena iz 5 organskih sklopov. Nanj zmeraj delujejo notranji in zunanji, tako dobrodejni kot patogeni dejavniki. Pomembno je tudi upoštevanje ciklov, v katerih poteka življenje. Energije nenehno krožijo med nebom in zemljo, človeški organizem pa je del te celote. Dokler energije krožijo po pravih, božanskih načelih, je človek dobrega zdravja. Ob neravnovesjih nastopi bolezen.

Bolezen definira kot nepravilno delovanje notranjih organov, ki se odraža na površini telesa. Za isto bolezen obstajajo različne »bolezenske slike« oziroma vzorci, zaradi katerih se je bolezen razvila. V skladu z njimi tudi zdravljenje poteka na različne načine.

S področja TKM pri svojem delu uporabljam znanje o 5 elementih, notranjih organih in omrežju kanalov. Med metodami pa akupresuro, refleksoterapijo in aurikuloterapijo ter prehransko terapijo, zdravilne obloge, zdravljenje z glino, zdravljenje z vodo, dihalne vaje, meditacijske vaje in drugo.

AURIKULOTERAPIJA upošteva, da se vse telo simetrično projicira na uhlju, ter da vsi organi in tkiva ustrezajo določenim točkam v ušesu. Terapija na teh točkah pomaga pri zdravljenju ustreznega dela telesa. Je del tehnik, ki se uporabljajo za blaženje bolečin.


REFLEKSOTERAPIJA deluje na telo in dušo. S spodbujanjem določenih točk na stopalu, kamor so organi preslikani kot pri uhljih, očeh in dlaneh, lahko vplivamo na funkcije določenih organov, 


AKUPRESURA temelji na energijski zasnovi življenja in zdravjaČlovek je trdnega zdravja, dokler je v telesu zagotovljen prost pretok energij. Ko je pretok oviran, upočasnjen ali blokiran, organizem trpi in pojavi se bolezen. Stimulacija določenih točk v telesu te ovire odpravlja in spodbuja zdravljenje.


ZDRAVLJENJE S HRANO
Zdrava hrana v kombinaciji z zmerno telesno vadbo omogoča enostavno vzdrževanje telesnega ravnovesja. Ko se to poruši, si lahko z njeno pomočjo znova povrnemo ravnotežje. Pri tem si prizadevamo za celostno prehransko uravnoteženost različnih sestavin, pa tudi okusa, barve in energije. Precej preprosto si lahko pomagamo s posameznimi okusi, ki na energijski sistem vplivajo tako, da ga krepijo in uravnavajo, lahko pa ga tudi slabijo.       


UPORABA GLINE
Glina je zelo cenjena oblika naravnega zdravljenja, saj ima sposobnost vsrkavanja strupenih snovi, ki jih tako izloči iz telesa. Deluje tudi antiseptično in vsebuje snovi, ki pospešujejo celjenje ran.
Glino lahko uporabljamo za lokalni nanos, kot oblogo, ali pa jo uživamo, pri čemer je dobro, da se posvetujete s strokovnjakom, saj obstajajo tudi kontraindikacije, pri katerih uporaba gline ni primerna ali se odsvetuje.